Actueel

Wat staat nu en stond voorheen op de agenda van de Vereniging Konstantin Paustovski?

2021
5 sep

4 juli wordt 5 september. Rotterdam wordt Antwerpen.

4 jul

Het bestuur van de vereniging hoopt op zondag 4 juli een ledenbijeenkomst te organiseren in Rotterdam. Meer nieuws volgt weldra.

2 - 15 apr

Wegens de Coronapandemie wordt de Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering online georganiseerd. Uiterste datum voor de stemming is 15 april.

2020
23 nov

Paustovski, passant in Parijs, nieuwe uitgave van de Vereniging Konstantin Paustovski. Het rijk geïllustreerde boek bevat 15 teksten die verbonden zijn met het verblijf van Paustovski in Parijs in 1956 en 1962. Ook een gedetailleerde beschrijving van 2 wandelingen in Parijs en 2 uitstappen, naar Auvers-sur-Oise en Sainte-Geneviève-des-Bois. Lees meer…

15 nov

Herfstbijeenkomst in Akoesticum in Ede: met o.a. lezing van Prof.em. Emmanuel Waegemans [zie 30 mei]. Thea Rijsewijk van het Muzikaal Verteltheater brengt in de voorstelling Russische winterverhalen het tragikomisch verhaal De jas van Gogol en het romantisch verhaal Sneeuw, van Paustovski, dat precies een eeuw later werd geschreven. Thea wordt muzikaal begeleid door een cello en een accordeon. Presentatie van de reisbestemming 2021. We sluiten naar gewoonte af met een borrel. Lunch en gezamenlijk diner. Op 2 oktober werden aangescherpte maatregelen om het Corona-virus in te dijken van kracht, waarvan men niet weet of ze al dan niet verlengd zullen worden. Het bestuur van VKP heeft na wijs beraad en met spijt besloten de bijeenkomst op een latere datum te laten plaatsvinden. Mogelijk in het voorjaar van 2021. De leden worden op de hoogte gebracht.

 

19 - 29 okt

De Rotterdamse leesclub reist per trein over Lviv naar Kiev en Odessa en brengt een bezoek aan Arie van der Ent, vertaler Russisch en begeleider van de leesclub die sinds een jaar op het platteland in de omtrek van Kiev woont. Veel Paustovski plekjes worden bezocht. [Afgelast wegens Covid-19-beperkingen]

3 sep

Overlijden van oud-voorzitter Hein Leffring in zijn 86ste levensjaar. Hein lag mede aan de basis van de eerste avontuurlijke reis in 1997, in de voetsporen van Konstantin Paustovski en als vanzelfsprekend was hij mede-oprichter van de Vereniging. Van 2006 tot 2016 leidde Hein als voorzitter het bestuur met enthousiasme, toewijding en de nodige humor. Namens onze vereniging nam Netty van Rotterdam het woord op de uitvaart in Alkmaar. In de rubriek Verdieping van Trouw verscheen een mooi portret van Hein, geschreven door Noor Hellman.  Lees het In memoriam

 

 

15 jun

PAUSTOVSKI hardop… een nieuwe reeks op ons YouTube-kanaal. Meer info…

www.youtu.be/EqRxbDojGKY

 

2 - 5 jun

Paustovski, passant in Parijs: de Antwerpse leesclub maakt wandelingen door Parijs langs plekken die Paustovski bezocht in 1956 en 1962. Uitstappen vanuit Parijs per trein naar Auvers-sur-Oise, de begraafplaats van Vincent en Theo van Gogh en naar de Russische begraafplaats in Saint-Geneviève-des-Bois. [verplaatst naar later te bepalen datum wegens Covid-19-beperkingen]

30 mei

Lentebijeenkomst in de Gele Zaal van deSingel in Antwerpen. Uitzonderlijk op een zaterdag! Prof.em. Emmanuel Waegemans onderhoudt ons met de presentatie van Karamzins Brieven van een Russische reiziger. Hilde Uitterlinden leest uit het werk van Paustovski, Poesjkin, Majakovski. Adviezen: Greet Vanhassel. Helaas zijn we genoodzaakt wegens Covid-19 de bijeenkomst te verplaatsen. [De presentatie van Prof.em. Waegemans zal plaatsinden in Ede op 15 november, meer info over de voorstelling van actrice Hilde Uitterlinden volgt later.]

2019
27 okt

Herfstbijeenkomst in Ede met als thema Paustovski en de kinderliteratuur. Lezing door Albert Lemmens en Serge Stommels. Verhalenverteller Herwig Deweerdt en muzikant Hans Mortelmans vergasten ons op een sprookje van Paustovski. Fotoverslag van de reis naar Almaty en de Altai. We sluiten naar gewoonte af met een borrel. Gezamenlijk diner. Meer info…

18 mei - 2 jun

Reis In de voetsporen van Paustovski in de Altai. In Almaty (Kazachstan) wordt de evacuatie belicht van ganse equipes Moskouse en Leningradse filmstudio’s en theatergezelschappen naar Alma-Ata, bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Op dat moment Paustovski’s opdrachtgevers. Aan de Russische kant bezoek aan Barnaoel, Bjiesk, Bjelokoericha. Met de Transsiberische Express naar Moskou en aansluitend naar Taroesa voor de herdenking van de verjaardag van Paustovski op 31 mei.

28 apr
Ledenbijeenkomst in de Gele Zaal van deSingel in Antwerpen: met o.a. algemene vergadering, lezing door prof. Emmanuel Waegemans over het onstaan en de werking van de Schrijversbond in Rusland, optreden van de Wit-Russische pianist Timur Sergeyenia. Gezamenlijk diner.
12 apr

Op onze nieuwe site voerden wij een kleine wijziging door in de schrijfwijze van de naam van onze geliefde auteur: Paustovskij is Paustovski geworden. Ook de naam van onze vereniging is aangepast: Vereniging Konstantin Paustovski. (In oudere documenten wordt niets veranderd).

We houden ons vanaf heden op onze website en in onze documenten aan de populaire Nederlandse transcriptie, waarbij de uitspraak van het Russisch volgens de Nederlandse spellingregels zo goed mogelijk wordt overgebracht naar de Nederlandstalige lezer. Paustovski-vertaler Wim Hartog houdt zich sinds het verschijnen van Goudzand aan dit systeem. Zo is Паустовский Paustovski geworden, want bij Paustovskij loop je het risico dat een Nederlandstalige de -ij gaat uitspreken zoals b.v. in rijst. Meer info…

2018
4 nov
Ledenbijeenkomst in Akoesticum in Ede: met o.a. de vertoning van de Russische TV-documentaire Ik ben bezorgd over het vaderland, een literair-muzikaal programma met Michel Krielaars, zangeres Henriette Schenk en accordeoniste Ellen Boers. Gezamenlijk diner. Meer info… Bijlage: tekst Ik ben bezorgd over het vaderland.
2 jul
Verschijnen van het 3de deel van Verhaal van een leven, een geheel herziene vertaling door Wim Hartog. In het laatste deel zijn drie hoofdstukken over de Stalinistische terreur opgenomen die bij het drukken van Boek der omzwervingen in 1963 waren gecensureerd. De ‘verdwenen’ passages over de dood van Majakovski vervolledigen het hoofdstuk Roodkoperen beslag. Uitgever Mark Pieters: ‘In deze nieuwe versie ga je heel anders kijken naar Paustovski, als een nóg veelzijdiger en geëngageerde schrijver dan je al dacht.’ Em. Prof. Emmanuel Waegemans: “De drie hoofdstukken bevestigen wat ik altijd al had gedacht: hier ontbreekt iets!”
13 mei
Bijeenkomst in de Gele Zaal van de Singel te Antwerpen: met o.a. de algemene ledenvergadering, lezing door Kristin De Glas De kunst de wereld te zien / Paustovski en de beeldende kunst, voorstelling Babel/Rode Ruiterij door beeldend kunstenaar Koenraad Tinel en accordeonist Oleg Lysenko. Gezamenlijk diner. Uitzonderlijk zijn lezing en voorstelling bij te wonen door geïnteresseerde niet-leden en kandidaat-leden. Meer info…
2017
19 nov

Lustrum in Akoesticum in Ede: met een feestelijk dagprogramma: 20 jaar Vereniging Konstantin Paustovskij een overzicht door Hein Leffring, Anzhelika Dormidontova directeur van het Literair Centrum K.G. Paustovski te Moskou antwoordt op vragen van de leden, het Morandi Strijkkwartet en woordkunstenaar Herwig Deweerdt brengen de muziek van Dmitri Sjostakovitsj en de taal van Konstantin Paustovski samen in een hartverwarmend concert, Prof.em. Emmanuel Waegemans onderhoudt het publiek met de lezing Reis van Petersburg naar Moskou voorzien van mooi beeldmateriaal. Gezamenlijk diner.

28 okt

De leesclub in Antwerpen gaat van start.

1 - 15 sep

Reis Paustovskij in het Noorden. Deel 1 Karelië, met bezoek aan Sjlisselburg, Olonets, Petrozavodsk, eiland Kizji, Kivatsj-watervallen, Medvezjegorsk, Povenets en het Witte Zeekaneel, Sandarmokh en de Solovetksi-eilanden. Deel 2: Pskov, Poesjkinskije Gory en Michailovskoje, Veliki Novgorod, St. Petersburg en Kronstadt.

31 mei

De 125ste geboortedag van Paustovskij wordt herdacht met wetenschappelijke zittingen, tentoonstellingen en ontmoetingen in Moskou en een groot feest in Tarousa. In samenwerking met het Nationaal Park van de Mestsjora wordt door het Literair Museum Centrum K.G. Paustovskij een museum opgestart bij Kordon-273 en wordt het Paustovsij-pad ingehuldigd.

23 apr

Bijeenkomst in de Machinist in Rotterdam: met o.a. een lezing door Bastiaan van der Kwast over het Witte Zeekanaal en de Solovetski-eilanden, optreden van Chor-Rus uit Antwerpen met een programma op maat. Jaarlijkse Algemene Vergadering van de vereniging. Gezamenlijk diner.

13 apr

Overlijden van Else van Lammeren in haar 64ste levensjaar. Else maakte deel uit van het gezelschap dat in 1997 in de voetsporen van Paustovskij reisde. De officiële oprichting van de vereniging vond plaats op 17 mei 1998 bij Else in de tuin in Klarenbeek. Else was een actief lid, schreef graag en goed en leverde meerdere bijdragen voor de eerste nieuwsbrieven.

4 feb

Gezamenlijk geleid bezoek aan de tentoonstelling Peredvizhniki, Russisch Realisme rond Repin, 1870 – 1900 in het Drents Museum te Assen. Busreis vanuit Antwerpen met tussenstop in Den Bosch.

5 jan

Tijdens de eerste reis in de voetsporen van Paustovskij in 1997 leerden we Maartje van der Wiel kennen. Ze was enthousiast, betrokken, eigenzinnig en stond altijd open voor nieuwe dingen. Maartje bekleedde een aantal jaren het penningmeesterschap van onze vereniging en maakte meerdere reizen mee. Onverwacht hebben we afscheid moeten nemen van Maartje. Ze is ver van ons vandaan, maar dichtbij in onze herinnering.

2016
10 dec

Bijeenkomst in de Gele Zaal van deSingel te Antwerpen: met o.a. lezing door Drs. Kees Wisse Muziek met hamer en sikkel, Wim Hartog signeert Goudzand, korte introductie van de reis naar het Noorden in 2017. Gezamenlijk diner. Uitzonderlijk is de lezing bij te wonen door geïnteresseerde niet-leden. Meldt u hier aan voor meer info.

27 jun

Goudzand het boek van Wim Hartog met verhalen, dagboeken en brieven van Konstantin Paustovskij is te koop in de boekhandel. Feestelijke presentatie in de Salon van De Balie te Amsterdam om 16:00. Frank Westerman houdt een geanimeerde inleiding en interviewt Wim Hartog over zijn liefde voor Paustovskij en het ontstaan van Goudzand. Menno Hartman overhandigt Wim Hartog officiëel het eerste exemplaar. VKP was met een twingtigtal leden goed vertegenwoordigd op deze mooie namiddag.

10 apr

Bijeenkomst in Theater Odeon te Zwolle: met o.a. inleiding tot de tentoonstelling ROOD! door Serge Stommels en Albert Lemmens, curatoren van de tentoonstelling. Bezoek aan ROOD! in museum De Fundatie.
Jaarlijkse Algemene Vergadering van de vereniging. Gezamenlijk diner.

1 mrt

Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van Boekhandel Atheneum te Amsterdam verschijnt in gelimiteerde oplage het dagboekfragment Een gietijzeren tijd / Het jaar 1920. Hierin legt Paustovskij de verschrikkingen van het jaar 1920 voor latere tijden vast. Een gietijzeren tijd draagt alles van Paustovskij in zich en is een onderdeel van Goudzand, de grote verzameling Paustovskij-teksten en dagboekfragmenten, samengesteld en vertaald door Wim Hartog. (verwacht in de boekhandel in juni, uitgegeven bij van Oorschot.)

4 jan

Tot groot verdriet overleed ons lid Frans Buddelmeier in zijn 68ste levensjaar. Wij kenden Frans als een goedlachse en actieve man met veel interesses. Zijn overlijden was dan ook zeer onverwacht. Wij bewaren goede herinneringen aan hem als medereiziger naar Moskou en de Mestsjora in september 2013. Toen hebben wij hem echt goed leren kennen en appreciëren. Frans was de partner van ons medelid Marijke Kapteyn.

2015
29 nov

Bijeenkomst in de Gele Zaal van deSingel in Antwerpen: met o.a. tekstbijdrage van Em.Prof. Sophie Ollivier, Wim Hartog spreekt over de recente ontwikkelingen betreffende het in 2016 te verschijnen boek dat brieven, aantekeningen en notities van Paustovskij zal bevatten, hij leest hieruit voor, vertoning van de fotoreportage over de recente reis naar Rusland, optreden van het koor Chor-Rus, gezamenlijk diner.

29 nov

Jean Alen, Werner De Bondt, Jan Veulemans en Ria Verbergt zijn te gast bij RuBel-radio om te vertellen over de reis naar de Krim en Moskou. Het gesprek is op deze link te volgen: www.youtube.com.

11 - 21 sep

Reis naar de Krim en Moskou, met o.a. bezoeken aan plaatsen waar Paustovskij werkte en graag verbleef. Op de Krim ontmoetingen met mensen die Paustovskij nog hebben gekend. In Moskou ontvangst in het Literair Museum Centrum K.G Paustovski (Kusminky), bezoek aan de datsja in Tarousa en treinrit naar Poesjkino.

10 mei

Bijeenkomst in De Machinist te Rotterdam: met o.a. lezing de Krim van Euripides Iphigeneia tot Vladimir Poetin door Marc Jansen (historicus), ledenvergadering, filmvertoning Op weg naar het Zwarte meer documentaire over en met Paustovskij (in volledig verduisterde zaal), muzikaal intermezzo door Meindert Velthuis (bariton) en Marieke de Vries (accordeon) 5 romances, Opus 121 van Sjostakovitsj, gezamenlijk diner.

2014
14 dec

Bijeenkomst in De Machinist te Rotterdam: met o.a. tweede deel van de lezing Thuisblijvers na de Revolutie door Hein Leffring, nieuwe reisplannen, presentatie Jaarboek 2014-2015, filmvertoning Op weg naar het Zwarte meer documentaire over en met Paustovskij, lezing De Russische filmgeschiedenis, cinemotografie & censuur door Jack Rothuizen

17 mei

Bijeenkomst in Den Haag met een korte ledenvergadering : het financieel verslag werd goedgekeurd; Jean Alen vervangt Mieke Jansen als secretaris; Marion Zelders vervangt Anna Bakker in de kascommissie. De ledenvergadering werd gevolgd door twee interessante lezingen: Russische Emigrantenlectuur, door Drs Judith Janssen + Thuisblijvers na de Revolutie, door Hein Leffring.

2013
12 okt

Studiedag rond Konstantin Paustovskij te Leuven, in samenwerking met het Centrum voor Russische Studies. Sprekers: Professor Emmanuel Waegemans, August Thiry, Frank Westerman, Wim Hartog en Oxana Skorobogatov.

Lees verder

4 - 11 sep

Reis naar Moskou en de Mesjtsjora, met o.a. bezoek aan het dorpje Solottsja waar Paustovskij zéér graag en vaak verbleef om te schrijven.

2 jun

Ledenbijeenkomst in het Bonnefantenmuseum te Maastricht, met gezamenlijke lunch, korte ledenvergadering en rondleiding in de tentoonstelling De Grote Verandering. Revoluties in de Russische Schilderkunst 1895-1917.

10 feb

Ledenbijeenkomst in het Drents Museum te Assen, met gezamenlijke lunch, korte ledenvergadering en rondleiding over twee tentoonstellingen: De Sovjet Mythe, Socialistisch realisme 1932-1960 en Samen en Alleen, leven in Rusland van 1900 tot nu. Voorzitter Hein Leffring wordt benoemd voor een volgende termijn, Simon Vlaar neemt het penningmeesterschap over van Maartje van der Wiel.

16 jan

Overlijden van Leen Stout in zijn 76ste levensjaar. Mede-oprichter van onze vereniging, van 2007 tot 2011 gewaardeerd secretaris. Als trouwe reisgezel maakte Leen met zijn innemende stem en talrijke voorleessessies onze Paustovskij-reizen nog unieker.

2012
17 nov

Opening van 2 tentoonstellingen in het Drents Museum: De Sovjet Mythe, Socialistisch realisme 1932-1960 en Samen en Alleen, leven in Rusland van 1900 tot nu. Tot 9 juni 2013.

31 mei

120 jaar geleden werd Konstantin Paustovskij geboren in Moskou.

20 mei

Ledenbijeenkomst in Dordrecht in het Dordrechts museum, met een bezoek aan de tentoonstelling Op zoek naar Pirosmani en de vertoning van een mooie historische Russische film over de schilder, uit 1971. Paustovskij maakte kennis met hem in 1923, in Tbilisi. Gezamenlijk diner in het museumrestaurant. Kandidaat-leden zijn van harte welkom vanaf 15:00.

13 mei

Festival Verdichten, verdunnen Hans Asselbergs 1953 – 2007. Uitvoeringen van Hans’ oeuvre in de Grote of St. Bavo Kerk, op de Grote Markt en in de Philharmonie om 14:30, toegang 25 euro. Er is ook een expositie over Hans in de Vishal.

7 jan

Overlijden van Elly Rijnbeek-Schaapveld in haar 68ste levensjaar. Met haar warme no-nonsens mentaliteit maakte Elly zich geliefd in onze vereniging, als actief lid en trouwe reisgezel.

2011
16 okt

Ledenbijeenkomst ten huize van Karen en Lucien Posman in Gent met presentatie van het Jaarboekje nummer 2, de lezing Kostja, mijn universele reisgids door Filip Erkens en een erg gesmaakt optreden van de Wit-Russische pianist Timur Sergeyenia. Gezamenlijk diner. Netty van Rotterdam en Ria Verbergt treden toe tot het bestuur en zullen zich bezighouden met pr en promotie, jaarboek, reizen, nieuwsbrief en website. Mieke Jansen neemt het secretariaat over van Leen Stout.

29 mei

Ledenbijeenkomst in Rotterdam, in het Letterencafé Tsechov & Co, vertoning van een fotoverslag van de reis naar Turkmenistan én de Baai van Kara Bogaz. Arie van der Ent leest zijn vertaling van het gedicht De kamer, dat Boelat Okoedzjava ooit maakte als eerbetoon aan Paustovskij. Gezamenlijk diner.

28 apr - 9 mei

Reis naar de Baai van Kara Bogaz en andere bezienswaardigheden in Turkmenistan.

2010
21 nov

Ledenbijeenkomst in Rotterdam, in de Leopoldzaal van het Erasmiaans Gymnasium aan de Wytemaweg 25, om 14:00. Welkom aan al de leden én geïnteresseerden die kennis willen maken met de vereniging. Gezamelijk diner.

18 jun - 27 sep

Tentoonstelling in Musée Matisse in Nice (FR) Lydia D., muse et modèle de Matisse.
De Russische Lydia Delecktorskaya (1910-1996) is een groot bewonderaar van Paustovskij en krijgt de toestemming om zijn werk te vertalen. Samen met Paule Martin vertaalt ze de hele autobiografische cyclus naar het Frans.
Tot 30 mei 2010 in Le Cateau-Cambrésis bij Valenciennes.

30 mei

Ledenbijeenkomst in Antwerpen, Waalse Kaai 47 in het Fotografiemuseum waar de plannen voor de reis naar de Baai van Kara Bogaz in 2011 worden voorgesteld. Vertoning van een film met een hoog Russische-ziel-gehalte.
Gezamenlijk diner.

19 - 20 mei

Brand in de datsja van Paustovskij te Taroesa. Het woongedeelte, waar Galina Arboezova, de stiefdochter van Paustovski en haar man Vladimir Zjeleznikov wonen is goeddeels verloren gegaan. Het museumgedeelte is min of meer behouden gebleven, maar er is sprake van aanzienlijke waterschade, onder andere in de werkkamer van de schrijver. De brand zou uit zichzelf zijn ontstaan, wat Zjeleznikov betwijfelt, omdat de brand om drie uur ‘s nachts uitbrak. De Moskou-reizigers van onze vereniging werden door Galina op 8 september 2009 hartelijk ontvangen in de datsja in Taroesa.

12 apr

Aankomst van een postpakketje uit Moskou, afzender het Museum-Centrum K.G.Paustovskij met een kopie van de film uit 1966, Naar het Zwarte Meer.

1 mrt

Overlijden van Jacqueline Van de Linden-Piret in haar 69ste levensjaar. Jacqueline was een enthousiast en actief lid van onze vereniging. Optimisme, generositeit en empathie maakten van haar een gewaardeerde reisgenote in wiens gezelschap het aangenaam vertoeven was.

2009
20 nov

Ledenbijeenkomst in Amsterdam in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) met een boeiende rondleiding in de archieven. Presentatie van het eerste Jaarboek.

2 nov

Website van onze vereniging on-line.

3 - 10 sep

Reis naar Moskou en Tarousa. Paustovskij-wandeling o.l.v. Netty van Rotterdam en Gijs Geertzen. Bezoek aan Tarousa en ontvangst in de datcha van Paustovskij door zijn stiefdochter Galina Arboezova.

17 apr

Ledenbijeenkomst in Hofstade. Rondleiding door architect Werner De Bondt in het strandgebouw (1930), door hem gerestaureerd en verbouwd tot sportmuseum Sportimonium. Geïllustreerde lezing door August Thiry Reizigers door de Groote Oorlog.

2008
30 nov

Ledenbijeenkomst ten huize van Gijs en Mieke Geertzen in Oestgeest. Lezing door schrijver en slavist Hans Boland: Waarom een mens van de Russische literatuur houdt. Pittige discussie achteraf.

13 sep

Overlijden van Dirk Horringa in zijn 89ste levensjaar. Mede-oprichter van onze vereniging. Een gewaardeerde, warme en innemende man.

2007
9 dec

Filmvoorstelling in De Lantaarn/Het Venster in Rotterdam van de film De Baai van Kara Bogaz (1935) met nederlandstalige ondertitels, ingeleid door Frank Westerman, die in deze desolate streek rondreisde. Marine Berishvili, onze gids uit Georgië die een aardig mondje nederlands praat is aanwezig.

23 sep - 10 okt

Op zoek naar de sporen van Paustovskij: reis naar Armenië en Nagoro Karabag.

28 jun

Overlijden van Henk de Wit, de eerste voorzitter van onze Vereniging, in zijn 83ste levensjaar. Onvermoeibaar en een buitengewoon meelevende vriend met veel gevoel voor humor.

14 mei

Overlijden van Hans Asselbergs in zijn 54ste levensjaar. Deelnemer aan al de reizen en lid van het eerste uur, levensgenieter, kunstenaar en componist slagwerk. Wie zijn pad kruiste deelde in zijn enthousiasme. Elke reis legde hij uitvoerig vast in beelden en klanken en Paustovskij’s vuurtoren aan de Zwarte Zee inspireerde hem tot Tsjok, Valentina!

2 apr

Leen Stout volgt Gemmie Borggreven op als secretaris. Maartje van de Wiel volgt Anna Bakker op als penningmeester.

2006
19 nov

Bijeenkomst in de Hilversumse Boekhandel. De leden krijgen, nog voor de uitzending op de VPRO, de boeiende documentaire Babel, je moet alles weten van Rolf Orthel te zien. Hij gaf nadien uitvoerig antwoord op alle vragen.

4 nov

Oprichting van de leesclub, initiatief van Netty van Rotterdam en Arie van der Ent.

29 jan

Bijeenkomst in Klarenbeek bij Else van Lammeren. Foto’s, filmbeelden en ervaringen van de reis naar Georgië, het optreden van Georgische concertpianiste Nata Tsvereli met werk van Georgische componisten en zang van Wineke van Lammeren maken de Paustovskijsfeer compleet. Hein Leffring volgt Margaret Beers op als voorzitter.

2005
28 sep - 9 okt

De sprong naar Georgië: reis naar Ani in Oost-Turkije en Georgië.

26 aug

Overlijden van Wim van Rij in zijn 72ste levensjaar. Reisgenoot op de eerste reis en sinds de oprichting een gewaardeerd lid van de vereniging.

29 mei

Ledenbijeenkomst in de Boekhandel v/h van Gennep in Rotterdam. Arthur Langeveld geeft een lezing over recent verschenen Russische boeken en/of hernieuwde uitgaven.

2004
21 nov

Bijeenkomst in de Hermitage in Amsterdam waar August Thiry een geïllustreerde voordracht houdt o.a. over locaties in N-O-Turkije en het Kaukasisch gedeelte van Georgië waar Paustovskij in De sprong naar het Zuiden vertoeft. Als smaakmaker bedoeld voor de geplande reis naar dit gebied.

18 jun

Boekhandel Pegasus, Amsterdam. Wim Hartog presenteert zijn vertaling De Zwarte Zee. De aanwezige leden kunnen in voorkoop zich een exemplaar aanschaffen gesigneerd door Wim.

2003
23 nov

Uitgave van de eerste publicatie van de vereniging 18 vertaalde postkaarten, naar aanleiding van het 5-jarig bestaan van de vereniging. De vertaling door Arie van de Ent en de montage van de ondertitels van de film Kara Bogaz zijn een feit. De DVD is beschikbaar, met dank aan Werner De Bondt en Ria Verbergt.

30 mrt

De Russische Ziel, voorstelling in de stadsschouwburg van Mechelen. Bob de Moor leest voor uit het epos van Paustovskij en de Moscow Chamber Academy wisselt af met strijkkwartetten van Sjostakovitsj. Rondleiding door architect Werner De Bondt in het door hem ontworpen cultureel centrum van Bonheiden ’t Blikveld. Heerlijke authentieke Russische maaltijd in het gezelschap van de leden van het kamerorkest. Bijeenkomst eindigt op de koffie bij Serge Morren in Mechelen.

2002
9 nov

Ontvangst bij Dirk Horringa in Amsterdam en vertoning van de film Kara Bogaz in de kleine zaal van de Balie. Inleiding en simultaan vertaling door Frank Westerman.

26 mei

Ledenbijeenkomst ten huize van Margaret Beers in Zeist. Lezing door Arie van der Ent over Leonid Dobytsjin (1894- 1936). Deze Russische schrijver werd lange tijd verzwegen en daardoor vergeten. Margaret Beers volgt Henk de Wit op als voorzitter van de Vereniging.

10 feb

NRC: een voorpublicatie door Frank Westerman van zijn boek Ingenieurs van de ziel, over de aanleg in de jaren vijftig van het Wolga-Donkanaal in opdracht van Stalin. “ Bezongen door Konstantin Paustovski, de schrijver die bekend staat om zijn integriteit”.

2001
17 dec

Rotterdam. Boekhandel v/h Van Gennep: Karel van Olffen, musicus en gepassioneerd lezer houdt een boeiende lezing over de schilders in het werk van Paustovskij, als Michael Vrubel, Niko Pirosjmanisjvili en Isaac Levitan.

1 dec

Eerste nieuwsbrief van de Vereniging Konstantin Paustovskij. Gemma Borggreven neemt de redactie op zich.

11 nov

Ontvangst bij Gemma Borggreven in ‘s Hertogenbosch en lezing in de Azijnfabriek door Dr. Peter van Nunen. Hij licht het monumentale epos van Konstantin Paustovskij over de woelige geschiedenis van Rusland in de 20ste eeuw toe.

15 okt

Gijs Geertzen en Hein Leffring vertegenwoordigen de Vereniging op de Dag van de literaire genootschappen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

2 - 19 sep

Reis naar De Krim.

25 aug

Overlijden van Karin Jonker in haar 48ste levensjaar. Reisgenote op de eerste reis en sinds de oprichting lid van de vereniging, een hartelijk en enthousiast lid.

11 mei

Info-avond reis De Krim bij Hans Asselbergs in Haarlem.

2000
9 jul

Zomerbijeenkomst van de leden in Amsterdam, in de woning van Dirk Horringa.

14 feb

Logo en huisstijl voor de Vereniging. De Arbeiderspers sponsort de wervingsfolder Konstantin Paustovskij en de kunst van het kijken.

1999
21 nov

Ledenbijeenkomst in de Boekhandel v/h van Gennep in Rotterdam.

1998
17 mei

Oprichtingsvergadering van de Vereniging Konstantin Paustovskij te Klarenbeek, in de tuin bij Else van Lammeren. De vriendschapsvereniging krijgt vaste vorm precies 30 jaar na het overlijden van Paustovskij. Voorzitter: Henk de Wit / Secretaris: Gemmie Borggreven / Penningmeester: Anna Bakker Wim Hartog signeert daar de net uitgekomen vertaling van De Baai van Kara Bogaz.

5 jan

Artikel in het NRC Handelsblad In het voetspoor van Konstantin Paustovski. Ach, Gorodisjtsje. door reisgenoot Reinjan Mulder.

Lees verder

1997
23 nov

Op een bijeenkomst van de reizigers in Antwerpen bij Werner De Bondt en Ria Verbergt, wordt de wens uitgedrukt om de Vereniging Konstantin Paustovskij op te richten.

5 okt

Uitvoering Storm en Tij van Hans Asselbergs door Slagwerkgroep Amsterdam in het Concertgebouw te Haarlem. Foto’s uitwisselen en nagenieten van de reis bij Leen Stout, in Ameide aan de Lek.

5 sep

Artikel in de Volkskrant Een inktpot met de kleur van vochtige suiker door reisgenoot Karin Veraart.

Lees verder

22 - 31 aug

In de voetsporen van Konstantin Paustovskij, van Kiev naar Odessa over het platteland. O.l.v. Wim Hartog maakten 24 Nederlanders en 2 Belgen een wonderlijke reis.