Actueel

Wat staat nu en stond voorheen op de agenda van de Vereniging Konstantin Paustovski?

2024
26 mei

Ledenbijeenkomst met Algemene Vergadering in Akoesticum in Ede. Programma volgt…

16 mrt

Antwerpen • De groene waterman: Presentatie van de gedichtenbundel. Meer info…

7 mrt

Leuven • boekhandel Boekarest aan het Monseigneur Ladeuzeplein 12: Presentatie van de gedichtenbundel De jonge kleinzoon met de grote dromen van Konstantin Paustovski: een wereldprimeur! De gedichten werden nergens gepubliceerd en zijn door Benerus en de VKP uitgegeven in het Russisch en het Nederlands. Koenraad Tinel heeft de bundel prachtig geïllustreerd. Herwig Deweerdt en Emmanuel Waegemans dragen voor. Koenraad Tinel signeert.. Meer info…

9 feb

Gent • boekhandel Limerick: Presentatie van de gedichtenbundel De jonge kleinzoon met de grote dromen van Konstantin Paustovski.

2023
17 dec

De Vereniging Konstantin Paustovski viert haar 25-jarig bestaan met een feestelijke bijeenkomst in Ede. Leden, oud-leden, vrienden en sympathisanten zijn welkom! Wat heeft Konstantin Paustovski en de vereniging voor mij betekend? onder dit motto gaat het eerste deel van start met grappige, ontroerende, verassende en uiteenlopende verhalen van leden. In het tweede deel spreekt Prof. em. Emmanuel Waegemans over Paustovski en de Nobelprijs, vertelt Mark Pieters [van Oorschot] over de toekomst met betrekking tot het uitgeven van werk van Paustovski en Arie van der Ent samen met Emmanuel Waegemans stellen de gedichtenbundel De jonge kleinzoon met de grote dromen voor [zie Publicaties]. Het lustrum eindigt in schoonheid met het literair-muzikaal programma Koenraad Tinel tekent Paustovski. Twee uitzonderlijke kunstenaars bundelen hun krachten. Koenraad Tinel vertelt, tekent en schildert drie verhalen van Paustovski. Oleg Lysenko speelt bajan en zingt. Deze unieke voorstelling werd ter ere van het 5de lustrum gecreëerd. Benieuwd naar het verslag van deze prachtige dag? Klik dan snel op… Lees meer…

30 nov

Donderdag 30 november: bezoek aan de tentoonstelling De avant-garde in Georgië [1900-1936]. Koen Peeters heeft zich voor zijn recent verschenen boek Georges boek goed ingeleefd in o.a. Georgië, Piroshmani en de avant-garde. Hij is bereid om geïnteresseerde leden van onze vereniging rond te leiden. Deze expo bevat naast schilderijen van Piroshmani een groot aantal werken, tekeningen, boeken, films, foto’s, decors en kostuums uit de film- en theaterwereld die vooral in Georgië worden bewaard. Wie interesse heeft kan zich aanmelden via redactie@paustovski.org

11 jun

Jaarlijkse algemene vergadering en ledenbijeenkomst in het Rubenianum Antwerpen, met o.a. een lezing door Sjeng Scheijen Paustovski en de kunst. Lees verder…

12 - 20 mei

11de Paustovski-reis: Paustovski achterna in Polen. Paustovski was drie keer in Polen. in 1901 nam zijn Poolse grootmoeder hem als kind mee op bedevaart. In 1915  werkte hij als ziekenoppasser op de hospitaaltrein die voor de Unie van Steden achter de frontlinies dienst deed. In augustus 1961 reisde Paustovski naar de meeste van deze plaatsen terug en beschrijft zijn ervaringen in De derde omtmoeting in Goudzand. De Paustovski-reizigers bezoeken Krakau, Czestochowa, Kielce, Lublin, Warschau en omstreken.

2022
13 nov

Herfstbijeenkomst in Akoesticum in Ede met het uitgesteld programma van 15 nov 2020: Prof.em. Emmanuel Waegemans onderhoudt ons met de presentatie van Karamzins Brieven van een Russische reiziger. De Russische schrijver Nikolaj Karamzin vertrok aan de vooravond van de Franse Revolutie naar het Westen [Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Engeland] en ontmoette daar schrijvers, kunstenaars, vertalers, filosofen, politici. Met kennis van zaken [hij sprak uitstekend Frans en Duits en beheerste het Engels] en met liefde spreekt hij over de westerse literatuur en cultuur. Het is een vergeten pleidooi voor openheid en eigenlijk de eerste liefdesverklaring van een Rus aan het Westen. Thea Rijsewijk van het Muzikaal Verteltheater brengt in de voorstelling Russische winterverhalen het tragikomisch verhaal De jas van Gogol en het romantisch verhaal Sneeuw, van Paustovski, dat precies een eeuw later werd geschreven. Thea wordt muzikaal begeleid door een cello en een accordeon. Lees meer…

4 - 8 okt

PAUSTOVSKI, PASSANT IN PARIJS
Op vraag van enkele leden organiseert het reiscomité de uitstap voor een tweede keer.

17 sep

14:00  Leden van de VKP brengen een bezoek aan het Sovjet-ereveld in Leusden/Amersfoort. Remco Reiding, auteur van o.a. Kind van het Ereveld geeft een rondleiding. Door de indrukwekkende speurtocht van Remco Reiding zijn al honderden matches gemaakt en zijn er contacten gelegd met nabestaanden. Over het werk van Remco Reiding is een documentaire gemaakt die vertoond zal worden. Meer info via secretariaat@paustovski.org

24 - 28 mei

PAUSTOVSKI, PASSANT IN PARIJS. 11 leden maken een korte trip naar Parijs en omstreken aan de hand van de publicatie van de vereniging. 2 wandelingen in de voetsporen van Paustovski in Parijs, uitstappen naar Auvers-sur-Oise en Sainte-Geneviève-des-Bois maken er een niet alledaagse maar verrassende uitstap van. Een korte impressie van enkele mede-reizigers als aanvulling op de publicatie. Lees verder…

15 mei

Wegens de Rotterdam Marathon wordt de ledenbijeenkomst van 10 april in De Machinist verplaatst naar zondag 15 mei.
We staan stil bij de oorlog in Oekraïne aan de hand van teksten van Konstantin Paustovski, uitgezocht en gelezen door leden van onze vereniging.
Op het programma: o.a. de Algemene Ledenvergadering, een virtuele kennismaking met plaatsen in Jalta en Goerzoef die Paustovski met de stad en Anton Tsjechov verbinden [via Zoom], een literair-muzikaal programma met Michel Krielaars en Henriette Schenk, begeleid door pianiste Irina Antonova, naar aanleiding van zijn boek De klank van de heilstaat – Musici in de tijd van Stalin. Gezamenlijk diner. Lees verder

12 mrt

BRIEF VAN ONZE VOORZITTER

Beste leden en vrienden van de Paustovski-vereniging,

De politieke situatie in Oekraïne is uiterst bedroevend en houdt ons op dit moment terecht allen dagelijks bezig. Het is pijnlijk om te zien hoe de Russische wereld nu zo verscheurd wordt in een broedermoord. Als leden van de VKP kennen we uiteraard de grote liefde van Konstantin Paustovski en andere Russische schrijvers voor dit culturele Rusland. Zij beschouwden het, in ieder geval in culturele zin, als een eenheid. Dat de wereldleiders in hun geo-politieke ambities niet hebben weten te de-escaleren in het conflict is m.i. een misdaad.

Zoals Vadim, Paustovski’s zoon, in De Romantici [blz.199] schrijft, beschouwde ook Paustovski oorlog niet alleen als een misdaad maar ook als een ziekte. De enige dictatuur die hij erkende, zo schrijft hij, was de dictatuur van de menselijkheid. Dit lijkt mij een waar en goed uitgangspunt voor een ieder. Het wij-zij denken in termen van naties of blokken is dodelijk. Degenen die aan het roer staan in Rusland mogen we absoluut niet vereenzelvigen met de Russen.

Bovendien geloofde Paustovski, zo weten we, heel sterk in de ‘grenzeloze’ kracht van de literatuur en de kunst. Cultuur en humanisme zijn nu belangrijker dan ooit. Het is heel erg dat die bruggen nu ook worden opgeblazen. Als Vereniging Konstantin Paustovski hebben wij altijd de verbinding door literatuur en kunst, tussen mensen en over de grenzen heen, uitgestraald. En dat zullen we in de toekomst zeker blijven doen. Ik spreek de hoop uit dat de oorlog in Oekraïne gestopt wordt en dat de vrede zo snel mogelijk haar beslag mag krijgen.

Wij zien elkaar op 15 mei a.s. in Rotterdam.  

Het ga jullie ondertussen goed.
Hartelijke groet,

Henk Mulder, voorzitter
Mede namens het bestuur van de VKP

24 feb

Konstantin Paustovski. Deze oorspronkelijk gecensureerde tekst is teruggevonden door het Literair Museum Centrum K.G. Paustovski in Moskou.

APPLAUS, OVERGAAND IN EEN OVATIE
De directeur van de ROSTA, een bijziende man met een grijzend baardje, rende in alle staten door de gangen. Wij hoorden hem met zijn Poolse accent iets roepen. Het duurde even voor we verstonden wat er aan de hand was.
De directeur had zijn colbert uit. Je zag zijn lichtblauwe bretels en ronde gesteven manchetten met manchetknopen in de vorm van weelderige, met parelmoer ingelegde hartjes. Zowel de manchetten als de knopen waren relicten uit de tijd van de NEP.
Hij was zo verontwaardigd dat hij druk met zijn korte armen liep te gesticuleren, waarbij zijn manchetten iedere keer een geluid maakten alsof het witte, gesteven kluisters waren.
In de waterige krabbenoogjes van de directeur stond ontzetting te lezen. Hij hield zijn bril in zijn hand. Blijkbaar transpireerde hij zo van opwinding dat zijn bril beslagen was geraakt, waardoor hij  niets kon zien. Deze opwinding zorgde er ook voor dat hij niet hoorde wat er gevraagd werd, niet luisterde en van geen enkele uitleg wilde weten. Met overslaande stem riep hij: ‘Dit is geen vergissing! Dit is een misdaad! Wie van de redacteuren heeft het erdoor laten sluipen? Laat de stencils van de toespraak onmiddellijk bij de kranten weghalen! En op de stencilmachines nieuwe maken, met mijn correcties. En laat het hele personeel vannacht doorwerken. Hoe ga ik dit het Kremlin uitleggen? Hoe? En hou u stomme commentaar verder maar voor uzelf.’
Wij probeerden hem uit te leggen dat het idee van een nieuwe doorloop van de hele, extreem lange toespraak van Stalin op de stencilmachine absurd was, dat het veel beter was alsnog een stencil van één enkele pagina met één correctie (een toevoeging van één woord) te sturen in plaats van de hele toespraak terug te halen uit de drukkerijen waar ze vast en zeker al clichés aan het maken waren, en dat anders het verschijnen van de kranten enorm zou worden vertraagd.
Maar er hielp geen lievemoederen aan. De directeur van de ROSTA bleef tieren en razen, bleek van verontwaardiging en angst. Zweetdruppels parelden op zijn voorhoofd en blonken als kwikzilver.
‘Wanneer zal het eindelijk eens tot u doordringen,’ schreeuwde hij tegen een van de redacteurs wiens schuld het blijkbaar was dat deze nog altijd niet uitgelekte, vreselijke fout had gemaakt, ‘dat met betrekking tot onze leider gewoon applaus niet kan bestaan. Dat en niet anders! En wat levert u in! Gewoon applaus. Een soort van stom applaus dat gewoon niets uitdrukt. To-taal niets! Geen toewijding aan onze leider. Geen liefde voor hem. En ook niet de bereidheid je bloed te offeren voor de overwinning van zijn zaak! Of denkt u misschien dat het geen zin heeft daarvoor je bloed te offeren? Dan bent u een sociaal-verrader!’
Even later stoven koeriers van de ROSTA midden in de nacht met oorverdovend gekletter naar de krantenredacties en haalden de toespraak van Stalin terug. Alleen maar om dat ene woord werden van de hele toespraak onmiddellijk nieuwe stencils gemaakt.
Het tussen aanhalingstekens geplaatste, door zijn gebrek aan expressieve kracht misdadige woord ‘applaus’ zat ergens halverwege de verstuurde tekst verscholen. Dankzij de directeur was deze schadelijke nalatigheid toch nog net op tijd ontdekt, zodat ‘stormachtig’ kon worden toegevoegd aan het woord ‘applaus’.
Voordat de dusdanig verbeterde toespraak helemaal afgedrukt was, liep de directeur al ontspannen en met een zalige uitdrukking op zijn gezicht in de gangen rond en trakteerde de typistes, die zo snel op de toetsen roffelden dat hun vingertoppen kapot en hun nagels gebroken waren, op karamels van het merk Landrin.
Deze paniek, die om elf uur ’s avonds begon, was er een in een lange rij. Tegen twee uur ’s nachts waren de nieuwe stencils gereed en werden ze naar de kranten gedistribueerd.
Wij waren eigenlijk klaar om naar huis te gaan, maar dat hoorde je niet eerder te doen dan de directeur. Maar die zat nog met de deur op slot in zijn kantoor druk te bellen via de speciale telefoon waarmee hij rechtstreeks verbinding met het Kremlin had.
Om half drie stormde de directeur weer zijn kantoor uit, sloeg de deur met een klap achter zich dicht en begon opnieuw over de gangen te rennen.
‘Dat ook nog!’ zei hij. ‘Onvoorstelbaar! Zo’n waardeloos zootje zouden ze gewoon weg moeten jagen.’
Naar was gebleken stond ergens aan het eind van de rede ook nog tussen aanhalingstekens ‘stormachtig en aanhoudend applaus’.
‘Wat is dat nou!?’ riep de directeur. ‘Was het nou zo moeilijk op het idee te komen er nog een paar woorden aan toe te voegen, zodat het “stormachtig en aanhoudend applaus overgaand in een ovatie” wordt. Snapt u: “overgaand in een ovatie”. Knoop dit maar goed in uw oren.’
De rede nog op tijd van de redacties weghalen ging niet. Dus begonnen we de correcties langs telefonische en telegrafische weg door te geven.
Midden in onze drukke bezigheden kwam de directeur opnieuw als een duveltje-uit-een-doosje zijn kantoor uit, terwijl hij als een aangeschoten haas begon te gillen: ‘Onmiddellijk inlassen: “Allen staan op! Stormachtig en langdurig applaus, overgaand in een stormachtig en langdurige ovatie.” “Allen staan op!” Is dat begrepen of niet?!’
Op de ROSTA ontstonden tijdens de avonddienst heel vaak zulke panieknachten. Wij deelden ze in categorieën in. Een nacht met één keer paniek werd gewoon ‘sjoege’ genoemd. Een nacht met twee keer paniek heette ‘heksensabbat’. Een nacht met drie of meer keer paniek had als benaming ‘brand in een bordeel met watersnood.’ Wij bleven proberen geintjes te tappen, maar de grappen hadden veel weg van ‘galgenhumor’.
Ik maakte persoonlijk twee of drie van zulke grandioze branden mee. De redenen waren iedere keer vrijwel identiek en hielden namelijk verband met de volgorde van de te vermelden personen die aanwezig waren op een of andere zitting of bij een theatervoorstelling. Voor de volgorde waarin de namen vermeld moesten worden, gold een strikt protocol waar de redacteurs van op de hoogte waren en waar men zich met pietepeuterige precisie aan hield. Maar zoals altijd nam ook dit keer de directeur via de speciale telefoonlijn met iemand ‘ergens bovenaan’ de presentielijst nog eens door. Toen hij klaar was, spong hij van zijn stoel, trok bruusk zijn colbert uit en riep op de bekende larmoyante toon: ‘Tomski helemaal achteraan zetten! Na Roedzoetak. Achteraan! Onmiddellijk! Rykov op de vijfde plaats zetten na Stalin! Op de vijf-de! Loenatjarski volledig schrappen!’
Aan de hand van deze verplaatsingen van namen konden degenen die lang genoeg meedraaiden feilloos vaststellen wat er ‘bovenaan bekokstoofd werd’. Ze gisten naar wankele carrières, naar degenen die bij de leider in ongenade waren gevallen, naar de dodelijke dreiging die deze of gene van de ‘allerhoogstgeplaatsten’ boven het hoofd hing.
Als zij er wat over zeiden, dan was dat bijna binnensmonds, maar meestal communiceerden ze via veelzeggende onderlinge blikken.
Ieder wist dat ‘in geval van’ er zelfs niet van je beste vrienden, mensen die echt deugden hulp te verwachten viel.
Het begrip ‘een mens die deugt’ veranderde in die tijden ook. Iemand die welbewust geen schurkenstreken beging, geen verrader was, geen verklikker was en niet zijn eigen woorden verloochende, werd beschouwd als een deugdzaam persoon. Iemand helpen bij wie het noodlot toegeslagen had, daar kon geen sprake van zijn. De gevaren die men daarmee liep waren onvoorstelbaar. Alleen mensen die doldriest dapper waren, durfden dat te wagen.

Vertaald door Wim Hartog en opgenomen in Boek der omzwervingen in deel  3 van Verhaal van een leven, blz. 300v. Russische Bibliotheek Van Oorschot

begin mei 1924: Paustovski wordt avondredacteur bij ROSTA
april 1931: hij zegt zijn vaste staatsdienst op bij ROSTA – het toekomstige TASS – en begint de samenwerking met het tijdschrift Nasjtsji dostzenija, [Onze verworvenheden] dat opgericht werd in 1929.

9 feb

Op de bestuursvergadering werd beslist om de reis die door Corona werd verplaatst van 2021 naar mei 2022 voor onbepaalde tijd uit te stellen, tot we weer kunnen reizen in het teken van de vriendschap en de vrede.
Paustovski schrijft in zijn boek De Zwarte zee: In de loop der jaren heb ik veel gezworven in het gebied rond de Zwarte Zee en er geleidelijk niet alleen de zee zelf leren kennen, maar ook haar rijke oevers, door haar grootgebrachte mensen en tot leven gewekte havensteden en de bijzondere gebeurtenissen die op deze oevers hebben plaatsgevonden. [blz. 219, vertaling Wim Hartog]
Reizen plannen was in Coronatijd alles behalve eenvoudig. Maar niets doen en afwachten ligt niet in de aard van het reiscomité van onze vereniging. De voorbereidingen van de reis [Met Paustovski naar de Zee van Azov en de Zwarte Zee] die zou beginnen in Jalta op de Krim en eindigen in Soechoemi in Abchazië werden afgerond in 2021.

2021
12 dec

Door de beslissingen van de overheid i.v.m. Corona zijn we helaas genoodzaakt deze ledenbijeenkomst te annuleren, met spijt in het hart.
De daarmee gepaarde maatregelen als afstandsregels en het vroege sluitingsuur spelen ons parten. We verkiezen een volwaardige ledenbijeenkomst te organiseren en volgen de situatie goed op.
Samen met Emmanuel Waegemans en het Verteltheater hopen we snel op betere tijden! Het bestuur van de VKP houdt u op de hoogte.

 

5 sep

Ledenbijeenkomst in de Gele Zaal van deSingel/conservatorium in Antwerpen. Woord van welkom door onze nieuwe voorzitter Henk Mulder. Korte presentatie van de Paustovski-reis in mei 2022. Hilde Uitterlinden en Charles Cornette brengen een keuze uit het werk van Konstantin Paustovski, Aleksandr Poesjkin en Vladimir Majakovski.We sluiten naar goede gewoonte af met een borrel. Gezamenlijk diner in het Grand Café. Meer info…

4 jul

Het bestuur van de vereniging hoopt op zondag 4 juli een ledenbijeenkomst te organiseren in Rotterdam. De vergadering wordt verplaatst naar 5 september.

2 - 15 apr

Wegens de Coronapandemie wordt de Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering online georganiseerd. Uiterste datum voor de stemming is 15 april.

2020
23 nov

Paustovski, passant in Parijs, nieuwe uitgave van de Vereniging Konstantin Paustovski. Het rijk geïllustreerde boek bevat 15 teksten die verbonden zijn met het verblijf van Paustovski in Parijs in 1956 en 1962. Ook een gedetailleerde beschrijving van 2 wandelingen in Parijs en 2 uitstappen, naar Auvers-sur-Oise en Sainte-Geneviève-des-Bois. Lees meer…

15 nov

Herfstbijeenkomst in Akoesticum in Ede: met o.a. lezing van Prof.em. Emmanuel Waegemans [zie 30 mei]. Thea Rijsewijk van het Muzikaal Verteltheater brengt in de voorstelling Russische winterverhalen het tragikomisch verhaal De jas van Gogol en het romantisch verhaal Sneeuw, van Paustovski, dat precies een eeuw later werd geschreven. Thea wordt muzikaal begeleid door een cello en een accordeon. Presentatie van de reisbestemming 2021. We sluiten naar gewoonte af met een borrel. Lunch en gezamenlijk diner. Op 2 oktober werden aangescherpte maatregelen om het Corona-virus in te dijken van kracht, waarvan men niet weet of ze al dan niet verlengd zullen worden. Het bestuur van VKP heeft na wijs beraad en met spijt besloten de bijeenkomst op een latere datum te laten plaatsvinden. Mogelijk in het voorjaar van 2021. De leden worden op de hoogte gebracht.

 

19 - 29 okt

De Rotterdamse leesclub reist per trein over Lviv naar Kiev en Odessa en brengt een bezoek aan Arie van der Ent, vertaler Russisch en begeleider van de leesclub die sinds een jaar op het platteland in de omtrek van Kiev woont. Veel Paustovski plekjes worden bezocht. [Afgelast wegens Covid-19-beperkingen]

3 sep

Overlijden van oud-voorzitter Hein Leffring in zijn 86ste levensjaar. Hein lag mede aan de basis van de eerste avontuurlijke reis in 1997, in de voetsporen van Konstantin Paustovski en als vanzelfsprekend was hij mede-oprichter van de Vereniging. Van 2006 tot 2016 leidde Hein als voorzitter het bestuur met enthousiasme, toewijding en de nodige humor. Namens onze vereniging nam Netty van Rotterdam het woord op de uitvaart in Alkmaar. In de rubriek Verdieping van Trouw verscheen een mooi portret van Hein, geschreven door Noor Hellman.  Lees het In memoriam

 

 

15 jun

PAUSTOVSKI hardop… een nieuwe reeks op ons YouTube-kanaal. Meer info…

www.youtu.be/EqRxbDojGKY

 

2 - 5 jun

Paustovski, passant in Parijs: de Antwerpse leesclub maakt wandelingen door Parijs langs plekken die Paustovski bezocht in 1956 en 1962. Uitstappen vanuit Parijs per trein naar Auvers-sur-Oise, de begraafplaats van Vincent en Theo van Gogh en naar de Russische begraafplaats in Saint-Geneviève-des-Bois. [verplaatst naar later te bepalen datum wegens Covid-19-beperkingen]

30 mei

Lentebijeenkomst in de Gele Zaal van deSingel in Antwerpen. Uitzonderlijk op een zaterdag! Prof.em. Emmanuel Waegemans onderhoudt ons met de presentatie van Karamzins Brieven van een Russische reiziger. Hilde Uitterlinden leest uit het werk van Paustovski, Poesjkin, Majakovski. Adviezen: Greet Vanhassel. Helaas zijn we genoodzaakt wegens Covid-19 de bijeenkomst te verplaatsen. [De presentatie van Prof.em. Waegemans zal plaatsinden in Ede op 15 november, meer info over de voorstelling van actrice Hilde Uitterlinden volgt later.]

2019
27 okt

Herfstbijeenkomst in Ede met als thema Paustovski en de kinderliteratuur. Lezing door Albert Lemmens en Serge Stommels. Verhalenverteller Herwig Deweerdt en muzikant Hans Mortelmans vergasten ons op een sprookje van Paustovski. Fotoverslag van de reis naar Almaty en de Altai. We sluiten naar gewoonte af met een borrel. Gezamenlijk diner. Meer info…

18 mei - 2 jun

Reis In de voetsporen van Paustovski in de Altai. In Almaty (Kazachstan) wordt de evacuatie belicht van ganse equipes Moskouse en Leningradse filmstudio’s en theatergezelschappen naar Alma-Ata, bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Op dat moment Paustovski’s opdrachtgevers. Aan de Russische kant bezoek aan Barnaoel, Bjiesk, Bjelokoericha. Met de Transsiberische Express naar Moskou en aansluitend naar Taroesa voor de herdenking van de verjaardag van Paustovski op 31 mei.

28 apr
Ledenbijeenkomst in de Gele Zaal van deSingel in Antwerpen: met o.a. algemene vergadering, lezing door prof. Emmanuel Waegemans over het onstaan en de werking van de Schrijversbond in Rusland, optreden van de Wit-Russische pianist Timur Sergeyenia. Gezamenlijk diner.
12 apr

Op onze nieuwe site voerden wij een kleine wijziging door in de schrijfwijze van de naam van onze geliefde auteur: Paustovskij is Paustovski geworden. Ook de naam van onze vereniging is aangepast: Vereniging Konstantin Paustovski. (In oudere documenten wordt niets veranderd).

We houden ons vanaf heden op onze website en in onze documenten aan de populaire Nederlandse transcriptie, waarbij de uitspraak van het Russisch volgens de Nederlandse spellingregels zo goed mogelijk wordt overgebracht naar de Nederlandstalige lezer. Paustovski-vertaler Wim Hartog houdt zich sinds het verschijnen van Goudzand aan dit systeem. Zo is Паустовский Paustovski geworden, want bij Paustovskij loop je het risico dat een Nederlandstalige de -ij gaat uitspreken zoals b.v. in rijst. Meer info…

2018
4 nov
Ledenbijeenkomst in Akoesticum in Ede: met o.a. de vertoning van de Russische TV-documentaire Ik ben bezorgd over het vaderland, een literair-muzikaal programma met Michel Krielaars, zangeres Henriette Schenk en accordeoniste Ellen Boers. Gezamenlijk diner. Meer info… Bijlage: tekst Ik ben bezorgd over het vaderland.
2 jul
Verschijnen van het 3de deel van Verhaal van een leven, een geheel herziene vertaling door Wim Hartog. In het laatste deel zijn drie hoofdstukken over de Stalinistische terreur opgenomen die bij het drukken van Boek der omzwervingen in 1963 waren gecensureerd. De ‘verdwenen’ passages over de dood van Majakovski vervolledigen het hoofdstuk Roodkoperen beslag. Uitgever Mark Pieters: ‘In deze nieuwe versie ga je heel anders kijken naar Paustovski, als een nóg veelzijdiger en geëngageerde schrijver dan je al dacht.’ Em. Prof. Emmanuel Waegemans: “De drie hoofdstukken bevestigen wat ik altijd al had gedacht: hier ontbreekt iets!”
13 mei
Bijeenkomst in de Gele Zaal van de Singel te Antwerpen: met o.a. de algemene ledenvergadering, lezing door Kristin De Glas De kunst de wereld te zien / Paustovski en de beeldende kunst, voorstelling Babel/Rode Ruiterij door beeldend kunstenaar Koenraad Tinel en accordeonist Oleg Lysenko. Gezamenlijk diner. Uitzonderlijk zijn lezing en voorstelling bij te wonen door geïnteresseerde niet-leden en kandidaat-leden. Meer info…
2017
19 nov

Lustrum in Akoesticum in Ede: met een feestelijk dagprogramma: 20 jaar Vereniging Konstantin Paustovskij een overzicht door Hein Leffring, Anzhelika Dormidontova directeur van het Literair Centrum K.G. Paustovski te Moskou antwoordt op vragen van de leden, het Morandi Strijkkwartet en woordkunstenaar Herwig Deweerdt brengen de muziek van Dmitri Sjostakovitsj en de taal van Konstantin Paustovski samen in een hartverwarmend concert, Prof.em. Emmanuel Waegemans onderhoudt het publiek met de lezing Reis van Petersburg naar Moskou voorzien van mooi beeldmateriaal. Gezamenlijk diner.

28 okt

De leesclub in Antwerpen gaat van start.

1 - 15 sep

Reis Paustovskij in het Noorden. Deel 1 Karelië, met bezoek aan Sjlisselburg, Olonets, Petrozavodsk, eiland Kizji, Kivatsj-watervallen, Medvezjegorsk, Povenets en het Witte Zeekaneel, Sandarmokh en de Solovetksi-eilanden. Deel 2: Pskov, Poesjkinskije Gory en Michailovskoje, Veliki Novgorod, St. Petersburg en Kronstadt.

31 mei

De 125ste geboortedag van Paustovskij wordt herdacht met wetenschappelijke zittingen, tentoonstellingen en ontmoetingen in Moskou en een groot feest in Tarousa. In samenwerking met het Nationaal Park van de Mestsjora wordt door het Literair Museum Centrum K.G. Paustovskij een museum opgestart bij Kordon-273 en wordt het Paustovsij-pad ingehuldigd.

23 apr

Bijeenkomst in de Machinist in Rotterdam: met o.a. een lezing door Bastiaan van der Kwast over het Witte Zeekanaal en de Solovetski-eilanden, optreden van Chor-Rus uit Antwerpen met een programma op maat. Jaarlijkse Algemene Vergadering van de vereniging. Gezamenlijk diner.

13 apr

Overlijden van Else van Lammeren in haar 64ste levensjaar. Else maakte deel uit van het gezelschap dat in 1997 in de voetsporen van Paustovskij reisde. De officiële oprichting van de vereniging vond plaats op 17 mei 1998 bij Else in de tuin in Klarenbeek. Else was een actief lid, schreef graag en goed en leverde meerdere bijdragen voor de eerste nieuwsbrieven.

4 feb

Gezamenlijk geleid bezoek aan de tentoonstelling Peredvizhniki, Russisch Realisme rond Repin, 1870 – 1900 in het Drents Museum te Assen. Busreis vanuit Antwerpen met tussenstop in Den Bosch.

5 jan

Tijdens de eerste reis in de voetsporen van Paustovskij in 1997 leerden we Maartje van der Wiel kennen. Ze was enthousiast, betrokken, eigenzinnig en stond altijd open voor nieuwe dingen. Maartje bekleedde een aantal jaren het penningmeesterschap van onze vereniging en maakte meerdere reizen mee. Onverwacht hebben we afscheid moeten nemen van Maartje. Ze is ver van ons vandaan, maar dichtbij in onze herinnering.

2016
10 dec

Bijeenkomst in de Gele Zaal van deSingel te Antwerpen: met o.a. lezing door Drs. Kees Wisse Muziek met hamer en sikkel, Wim Hartog signeert Goudzand, korte introductie van de reis naar het Noorden in 2017. Gezamenlijk diner. Uitzonderlijk is de lezing bij te wonen door geïnteresseerde niet-leden. Meldt u hier aan voor meer info.

27 jun

Goudzand het boek van Wim Hartog met verhalen, dagboeken en brieven van Konstantin Paustovskij is te koop in de boekhandel. Feestelijke presentatie in de Salon van De Balie te Amsterdam om 16:00. Frank Westerman houdt een geanimeerde inleiding en interviewt Wim Hartog over zijn liefde voor Paustovskij en het ontstaan van Goudzand. Menno Hartman overhandigt Wim Hartog officiëel het eerste exemplaar. VKP was met een twingtigtal leden goed vertegenwoordigd op deze mooie namiddag.

10 apr

Bijeenkomst in Theater Odeon te Zwolle: met o.a. inleiding tot de tentoonstelling ROOD! door Serge Stommels en Albert Lemmens, curatoren van de tentoonstelling. Bezoek aan ROOD! in museum De Fundatie.
Jaarlijkse Algemene Vergadering van de vereniging. Gezamenlijk diner.

1 mrt

Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van Boekhandel Atheneum te Amsterdam verschijnt in gelimiteerde oplage het dagboekfragment Een gietijzeren tijd / Het jaar 1920. Hierin legt Paustovskij de verschrikkingen van het jaar 1920 voor latere tijden vast. Een gietijzeren tijd draagt alles van Paustovskij in zich en is een onderdeel van Goudzand, de grote verzameling Paustovskij-teksten en dagboekfragmenten, samengesteld en vertaald door Wim Hartog. (verwacht in de boekhandel in juni, uitgegeven bij van Oorschot.)

4 jan

Tot groot verdriet overleed ons lid Frans Buddelmeier in zijn 68ste levensjaar. Wij kenden Frans als een goedlachse en actieve man met veel interesses. Zijn overlijden was dan ook zeer onverwacht. Wij bewaren goede herinneringen aan hem als medereiziger naar Moskou en de Mestsjora in september 2013. Toen hebben wij hem echt goed leren kennen en appreciëren. Frans was de partner van ons medelid Marijke Kapteyn.

2015
29 nov

Bijeenkomst in de Gele Zaal van deSingel in Antwerpen: met o.a. tekstbijdrage van Em.Prof. Sophie Ollivier, Wim Hartog spreekt over de recente ontwikkelingen betreffende het in 2016 te verschijnen boek dat brieven, aantekeningen en notities van Paustovskij zal bevatten, hij leest hieruit voor, vertoning van de fotoreportage over de recente reis naar Rusland, optreden van het koor Chor-Rus, gezamenlijk diner.

29 nov

Jean Alen, Werner De Bondt, Jan Veulemans en Ria Verbergt zijn te gast bij RuBel-radio om te vertellen over de reis naar de Krim en Moskou. Het gesprek is op deze link te volgen: www.youtube.com.

11 - 21 sep

Reis naar de Krim en Moskou, met o.a. bezoeken aan plaatsen waar Paustovskij werkte en graag verbleef. Op de Krim ontmoetingen met mensen die Paustovskij nog hebben gekend. In Moskou ontvangst in het Literair Museum Centrum K.G Paustovski (Kusminky), bezoek aan de datsja in Tarousa en treinrit naar Poesjkino.

10 mei

Bijeenkomst in De Machinist te Rotterdam: met o.a. lezing de Krim van Euripides Iphigeneia tot Vladimir Poetin door Marc Jansen (historicus), ledenvergadering, filmvertoning Op weg naar het Zwarte meer documentaire over en met Paustovskij (in volledig verduisterde zaal), muzikaal intermezzo door Meindert Velthuis (bariton) en Marieke de Vries (accordeon) 5 romances, Opus 121 van Sjostakovitsj, gezamenlijk diner.

2014
14 dec

Bijeenkomst in De Machinist te Rotterdam: met o.a. tweede deel van de lezing Thuisblijvers na de Revolutie door Hein Leffring, nieuwe reisplannen, presentatie Jaarboek 2014-2015, filmvertoning Op weg naar het Zwarte meer documentaire over en met Paustovskij, lezing De Russische filmgeschiedenis, cinemotografie & censuur door Jack Rothuizen

17 mei

Bijeenkomst in Den Haag met een korte ledenvergadering : het financieel verslag werd goedgekeurd; Jean Alen vervangt Mieke Jansen als secretaris; Marion Zelders vervangt Anna Bakker in de kascommissie. De ledenvergadering werd gevolgd door twee interessante lezingen: Russische Emigrantenlectuur, door Drs Judith Janssen + Thuisblijvers na de Revolutie, door Hein Leffring.

2013
12 okt

Studiedag rond Konstantin Paustovskij te Leuven, in samenwerking met het Centrum voor Russische Studies. Sprekers: Professor Emmanuel Waegemans, August Thiry, Frank Westerman, Wim Hartog en Oxana Skorobogatov.

Lees verder

4 - 11 sep

Reis naar Moskou en de Mesjtsjora, met o.a. bezoek aan het dorpje Solottsja waar Paustovskij zéér graag en vaak verbleef om te schrijven.

2 jun

Ledenbijeenkomst in het Bonnefantenmuseum te Maastricht, met gezamenlijke lunch, korte ledenvergadering en rondleiding in de tentoonstelling De Grote Verandering. Revoluties in de Russische Schilderkunst 1895-1917.

10 feb

Ledenbijeenkomst in het Drents Museum te Assen, met gezamenlijke lunch, korte ledenvergadering en rondleiding over twee tentoonstellingen: De Sovjet Mythe, Socialistisch realisme 1932-1960 en Samen en Alleen, leven in Rusland van 1900 tot nu. Voorzitter Hein Leffring wordt benoemd voor een volgende termijn, Simon Vlaar neemt het penningmeesterschap over van Maartje van der Wiel.

16 jan

Overlijden van Leen Stout in zijn 76ste levensjaar. Mede-oprichter van onze vereniging, van 2007 tot 2011 gewaardeerd secretaris. Als trouwe reisgezel maakte Leen met zijn innemende stem en talrijke voorleessessies onze Paustovskij-reizen nog unieker.

2012
17 nov

Opening van 2 tentoonstellingen in het Drents Museum: De Sovjet Mythe, Socialistisch realisme 1932-1960 en Samen en Alleen, leven in Rusland van 1900 tot nu. Tot 9 juni 2013.

31 mei

120 jaar geleden werd Konstantin Paustovskij geboren in Moskou.

20 mei

Ledenbijeenkomst in Dordrecht in het Dordrechts museum, met een bezoek aan de tentoonstelling Op zoek naar Pirosmani en de vertoning van een mooie historische Russische film over de schilder, uit 1971. Paustovskij maakte kennis met hem in 1923, in Tbilisi. Gezamenlijk diner in het museumrestaurant. Kandidaat-leden zijn van harte welkom vanaf 15:00.

13 mei

Festival Verdichten, verdunnen Hans Asselbergs 1953 – 2007. Uitvoeringen van Hans’ oeuvre in de Grote of St. Bavo Kerk, op de Grote Markt en in de Philharmonie om 14:30, toegang 25 euro. Er is ook een expositie over Hans in de Vishal.

7 jan

Overlijden van Elly Rijnbeek-Schaapveld in haar 68ste levensjaar. Met haar warme no-nonsens mentaliteit maakte Elly zich geliefd in onze vereniging, als actief lid en trouwe reisgezel.

2011
16 okt

Ledenbijeenkomst ten huize van Karen en Lucien Posman in Gent met presentatie van het Jaarboekje nummer 2, de lezing Kostja, mijn universele reisgids door Filip Erkens en een erg gesmaakt optreden van de Wit-Russische pianist Timur Sergeyenia. Gezamenlijk diner. Netty van Rotterdam en Ria Verbergt treden toe tot het bestuur en zullen zich bezighouden met pr en promotie, jaarboek, reizen, nieuwsbrief en website. Mieke Jansen neemt het secretariaat over van Leen Stout.

29 mei

Ledenbijeenkomst in Rotterdam, in het Letterencafé Tsechov & Co, vertoning van een fotoverslag van de reis naar Turkmenistan én de Baai van Kara Bogaz. Arie van der Ent leest zijn vertaling van het gedicht De kamer, dat Boelat Okoedzjava ooit maakte als eerbetoon aan Paustovskij. Gezamenlijk diner.

28 apr - 9 mei

Reis naar de Baai van Kara Bogaz en andere bezienswaardigheden in Turkmenistan.

2010
21 nov

Ledenbijeenkomst in Rotterdam, in de Leopoldzaal van het Erasmiaans Gymnasium aan de Wytemaweg 25, om 14:00. Welkom aan al de leden én geïnteresseerden die kennis willen maken met de vereniging. Gezamelijk diner.

18 jun - 27 sep

Tentoonstelling in Musée Matisse in Nice (FR) Lydia D., muse et modèle de Matisse.
De Russische Lydia Delecktorskaya (1910-1996) is een groot bewonderaar van Paustovskij en krijgt de toestemming om zijn werk te vertalen. Samen met Paule Martin vertaalt ze de hele autobiografische cyclus naar het Frans.
Tot 30 mei 2010 in Le Cateau-Cambrésis bij Valenciennes.

30 mei

Ledenbijeenkomst in Antwerpen, Waalse Kaai 47 in het Fotografiemuseum waar de plannen voor de reis naar de Baai van Kara Bogaz in 2011 worden voorgesteld. Vertoning van een film met een hoog Russische-ziel-gehalte.
Gezamenlijk diner.

19 - 20 mei

Brand in de datsja van Paustovskij te Taroesa. Het woongedeelte, waar Galina Arboezova, de stiefdochter van Paustovski en haar man Vladimir Zjeleznikov wonen is goeddeels verloren gegaan. Het museumgedeelte is min of meer behouden gebleven, maar er is sprake van aanzienlijke waterschade, onder andere in de werkkamer van de schrijver. De brand zou uit zichzelf zijn ontstaan, wat Zjeleznikov betwijfelt, omdat de brand om drie uur ‘s nachts uitbrak. De Moskou-reizigers van onze vereniging werden door Galina op 8 september 2009 hartelijk ontvangen in de datsja in Taroesa.

12 apr

Aankomst van een postpakketje uit Moskou, afzender het Museum-Centrum K.G.Paustovskij met een kopie van de film uit 1966, Naar het Zwarte Meer.

1 mrt

Overlijden van Jacqueline Van de Linden-Piret in haar 69ste levensjaar. Jacqueline was een enthousiast en actief lid van onze vereniging. Optimisme, generositeit en empathie maakten van haar een gewaardeerde reisgenote in wiens gezelschap het aangenaam vertoeven was.

2009
20 nov

Ledenbijeenkomst in Amsterdam in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) met een boeiende rondleiding in de archieven. Presentatie van het eerste Jaarboek.

2 nov

Website van onze vereniging on-line.

3 - 10 sep

Reis naar Moskou en Tarousa. Paustovskij-wandeling o.l.v. Netty van Rotterdam en Gijs Geertzen. Bezoek aan Tarousa en ontvangst in de datcha van Paustovskij door zijn stiefdochter Galina Arboezova.

17 apr

Ledenbijeenkomst in Hofstade. Rondleiding door architect Werner De Bondt in het strandgebouw (1930), door hem gerestaureerd en verbouwd tot sportmuseum Sportimonium. Geïllustreerde lezing door August Thiry Reizigers door de Groote Oorlog.

2008
30 nov

Ledenbijeenkomst ten huize van Gijs en Mieke Geertzen in Oestgeest. Lezing door schrijver en slavist Hans Boland: Waarom een mens van de Russische literatuur houdt. Pittige discussie achteraf.

13 sep

Overlijden van Dirk Horringa in zijn 89ste levensjaar. Mede-oprichter van onze vereniging. Een gewaardeerde, warme en innemende man.

2007
9 dec

Filmvoorstelling in De Lantaarn/Het Venster in Rotterdam van de film De Baai van Kara Bogaz (1935) met nederlandstalige ondertitels, ingeleid door Frank Westerman, die in deze desolate streek rondreisde. Marine Berishvili, onze gids uit Georgië die een aardig mondje nederlands praat is aanwezig.

23 sep - 10 okt

Op zoek naar de sporen van Paustovskij: reis naar Armenië en Nagoro Karabag.

28 jun

Overlijden van Henk de Wit, de eerste voorzitter van onze Vereniging, in zijn 83ste levensjaar. Onvermoeibaar en een buitengewoon meelevende vriend met veel gevoel voor humor.

14 mei

Overlijden van Hans Asselbergs in zijn 54ste levensjaar. Deelnemer aan al de reizen en lid van het eerste uur, levensgenieter, kunstenaar en componist slagwerk. Wie zijn pad kruiste deelde in zijn enthousiasme. Elke reis legde hij uitvoerig vast in beelden en klanken en Paustovskij’s vuurtoren aan de Zwarte Zee inspireerde hem tot Tsjok, Valentina!

2 apr

Leen Stout volgt Gemmie Borggreven op als secretaris. Maartje van de Wiel volgt Anna Bakker op als penningmeester.

2006
19 nov

Bijeenkomst in de Hilversumse Boekhandel. De leden krijgen, nog voor de uitzending op de VPRO, de boeiende documentaire Babel, je moet alles weten van Rolf Orthel te zien. Hij gaf nadien uitvoerig antwoord op alle vragen.

4 nov

Oprichting van de leesclub, initiatief van Netty van Rotterdam en Arie van der Ent.

29 jan

Bijeenkomst in Klarenbeek bij Else van Lammeren. Foto’s, filmbeelden en ervaringen van de reis naar Georgië, het optreden van Georgische concertpianiste Nata Tsvereli met werk van Georgische componisten en zang van Wineke van Lammeren maken de Paustovskijsfeer compleet. Hein Leffring volgt Margaret Beers op als voorzitter.

2005
28 sep - 9 okt

De sprong naar Georgië: reis naar Ani in Oost-Turkije en Georgië.

26 aug

Overlijden van Wim van Rij in zijn 72ste levensjaar. Reisgenoot op de eerste reis en sinds de oprichting een gewaardeerd lid van de vereniging.

29 mei

Ledenbijeenkomst in de Boekhandel v/h van Gennep in Rotterdam. Arthur Langeveld geeft een lezing over recent verschenen Russische boeken en/of hernieuwde uitgaven.

2004
21 nov

Bijeenkomst in de Hermitage in Amsterdam waar August Thiry een geïllustreerde voordracht houdt o.a. over locaties in N-O-Turkije en het Kaukasisch gedeelte van Georgië waar Paustovskij in De sprong naar het Zuiden vertoeft. Als smaakmaker bedoeld voor de geplande reis naar dit gebied.

18 jun

Boekhandel Pegasus, Amsterdam. Wim Hartog presenteert zijn vertaling De Zwarte Zee. De aanwezige leden kunnen in voorkoop zich een exemplaar aanschaffen gesigneerd door Wim.

2003
23 nov

Uitgave van de eerste publicatie van de vereniging 18 vertaalde postkaarten, naar aanleiding van het 5-jarig bestaan van de vereniging. De vertaling door Arie van de Ent en de montage van de ondertitels van de film Kara Bogaz zijn een feit. De DVD is beschikbaar, met dank aan Werner De Bondt en Ria Verbergt.

30 mrt

De Russische Ziel, voorstelling in de stadsschouwburg van Mechelen. Bob de Moor leest voor uit het epos van Paustovskij en de Moscow Chamber Academy wisselt af met strijkkwartetten van Sjostakovitsj. Rondleiding door architect Werner De Bondt in het door hem ontworpen cultureel centrum van Bonheiden ’t Blikveld. Heerlijke authentieke Russische maaltijd in het gezelschap van de leden van het kamerorkest. Bijeenkomst eindigt op de koffie bij Serge Morren in Mechelen.

2002
9 nov

Ontvangst bij Dirk Horringa in Amsterdam en vertoning van de film Kara Bogaz in de kleine zaal van de Balie. Inleiding en simultaan vertaling door Frank Westerman.

26 mei

Ledenbijeenkomst ten huize van Margaret Beers in Zeist. Lezing door Arie van der Ent over Leonid Dobytsjin (1894- 1936). Deze Russische schrijver werd lange tijd verzwegen en daardoor vergeten. Margaret Beers volgt Henk de Wit op als voorzitter van de Vereniging.

10 feb

NRC: een voorpublicatie door Frank Westerman van zijn boek Ingenieurs van de ziel, over de aanleg in de jaren vijftig van het Wolga-Donkanaal in opdracht van Stalin. “ Bezongen door Konstantin Paustovski, de schrijver die bekend staat om zijn integriteit”.

2001
17 dec

Rotterdam. Boekhandel v/h Van Gennep: Karel van Olffen, musicus en gepassioneerd lezer houdt een boeiende lezing over de schilders in het werk van Paustovskij, als Michael Vrubel, Niko Pirosjmanisjvili en Isaac Levitan.

1 dec

Eerste nieuwsbrief van de Vereniging Konstantin Paustovskij. Gemma Borggreven neemt de redactie op zich.

11 nov

Ontvangst bij Gemma Borggreven in ‘s Hertogenbosch en lezing in de Azijnfabriek door Dr. Peter van Nunen. Hij licht het monumentale epos van Konstantin Paustovskij over de woelige geschiedenis van Rusland in de 20ste eeuw toe.

15 okt

Gijs Geertzen en Hein Leffring vertegenwoordigen de Vereniging op de Dag van de literaire genootschappen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

2 - 19 sep

Reis naar De Krim.

25 aug

Overlijden van Karin Jonker in haar 48ste levensjaar. Reisgenote op de eerste reis en sinds de oprichting lid van de vereniging, een hartelijk en enthousiast lid.

11 mei

Info-avond reis De Krim bij Hans Asselbergs in Haarlem.

2000
9 jul

Zomerbijeenkomst van de leden in Amsterdam, in de woning van Dirk Horringa.

14 feb

Logo en huisstijl voor de Vereniging. De Arbeiderspers sponsort de wervingsfolder Konstantin Paustovskij en de kunst van het kijken.

1999
21 nov

Ledenbijeenkomst in de Boekhandel v/h van Gennep in Rotterdam.

1998
17 mei

Oprichtingsvergadering van de Vereniging Konstantin Paustovskij te Klarenbeek, in de tuin bij Else van Lammeren. De vriendschapsvereniging krijgt vaste vorm precies 30 jaar na het overlijden van Paustovskij. Voorzitter: Henk de Wit / Secretaris: Gemmie Borggreven / Penningmeester: Anna Bakker Wim Hartog signeert daar de net uitgekomen vertaling van De Baai van Kara Bogaz.

5 jan

Artikel in het NRC Handelsblad In het voetspoor van Konstantin Paustovski. Ach, Gorodisjtsje. door reisgenoot Reinjan Mulder.

Lees verder

1997
23 nov

Op een bijeenkomst van de reizigers in Antwerpen bij Werner De Bondt en Ria Verbergt, wordt de wens uitgedrukt om de Vereniging Konstantin Paustovskij op te richten.

5 okt

Uitvoering Storm en Tij van Hans Asselbergs door Slagwerkgroep Amsterdam in het Concertgebouw te Haarlem. Foto’s uitwisselen en nagenieten van de reis bij Leen Stout, in Ameide aan de Lek.

5 sep

Artikel in de Volkskrant Een inktpot met de kleur van vochtige suiker door reisgenoot Karin Veraart.

Lees verder

22 - 31 aug

In de voetsporen van Konstantin Paustovskij, van Kiev naar Odessa over het platteland. O.l.v. Wim Hartog maakten 24 Nederlanders en 2 Belgen een wonderlijke reis.